Tálalás:
4 főre
Készítési idő:
23 perc
Kalória:
610kcal
Alkalmak:
Főétkezés, desszert
Kókusztej, leves és curry, chia puding
A receptről
Írta: Veganeeta
A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával, az influenzával, a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszel is.
A kókusz húsa nemcsak finom, de nagyon tápláló is, és igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Bőven van benne rost, kalcium, kálium és magnézium is. A kókuszvíz fogyasztása súlyosabb betegségek és megterhelő edzések után is javasolt.
Alap kókuszital elkészítése
Hozzávalók
- 1,1 liter tisztított víz
- 140 g kókuszreszelék
- Csipet só
- 4 db datolya (vagy 2-3 ek juharszirup, datolyaszirup)
- 1,5 ek kókuszolaj
Ha ízes kókuszitalt szeretnénk, akkor kell még bele:
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítése
Az ArtMix Pro növényi ital főző programján elkészítjük a kókuszitalt, majd miután lejárt a program, az elkészült növényi italt leszűrjük egy szitán át egy kancsóba.
Tudtad?
100ml tiszta kókusztejben:
- Fehérje 2.5%
- Zsír 17%
- Szénhidrát 6%
A videóban szereplő többi recept elkésztése
Avokádós kókuszleves, villámgyorsan
Hozzávalók:
összesen 0,7 liter kókuszitalra lesz szükségünk
- 2×2 cm darabka gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma konfitálva
- ½ citrom vagy lime leve
- 1 cm-es darabka erős paprika (chili, jalapeno)
- 1 ek curry fűszerkeverék
- 2 tk himalája só
- 2-4 db nagy bazsalikom levél
- 1,5 közepes, magozott, hámozott avokádó
- 2 ek extra szűz oliva olaj
- 2 ek sörélesztő pehely (opcionálisan)
A tálaláshoz tányéronként:
- darabolt friss paradicsom
- darabolt friss uborka
- avokádó szeletek
- friss koriander levél
Elkészítése:
Minden hozzávalót beleteszünk az ArtMix Pro vákumozható kancsójába, és elindítjuk a Gyümölcs és zöldség juice programot, és három perc alatt issssteni levesünk lesz, főzés nélkül.
A csodálatos Veganeeta gombás-édesburgonyás curry citromfűnáddal, mazsolás jázminrizzsel I.
A curry pasta elkészítése
Hozzávalók a curry pastához:
- chili paprika (2 adag)
- 4 – 6 gerezd fokhagyma (előtte sütőben megsütve), konfitálva
- 1 szál citromfűnád
- 1,5 evőkanál kurkuma
- két nagy marék koriander (koriander magot is használhatsz, habár a hatása más lesz, de azzal is isteni finom)
Elkészítése:
A curry pastát a MixSy darabolóedényben készítjük el úgy, hogy mindent összeturmixolunk vele.
A csodálatos Veganeeta gombás-édesburgonyás curry citromfűnáddal, mazsolás jázminrizzsel II.
A curry hozzávalók:
- 4 mogyoróhagyma, salotta hagyma
- 2-3 ek curry paszta (receptet ld. fent)
- 4 gerezd fokhagyma
- kókusz olaj
- reszelt gyömbér (kb annyi, amennyi egy teáskanálba belefér)
- 3,5 dl – ½ liter alaplé (az alaplé mennyisége lehet kevesebb, vagy több is, az alapanyagok függvényében, ha nem szoktál főzni, megteszi a só és ízfokozó nélküli, natúr leveskockás forralt víz is)
- 1 kg édesburi, kockázva, pucolva
- 1 db lime leve, héja
- 200 g gomba (fafül gomba vagy laskagomba a legeslegjobb bele)
- 100 gram körüli összevágott (rusztikusra darált is lehet) földimogyoró
- 350-400 ml kókuszital
- 3 ek sörélesztő pehely
- 3 evőkanálnyi szója szósz
Elkészítése:
A hagymákat lepirítjuk a curry pasztával, majd fokozatosan előbb a gyömbért, a gombát, majd az édesburgonyát is lepirítjuk, alaplében megfőzzük, hozzáadjuk a növényi italt, a szója szószt, amivel összeforraljuk, sörélesztő pehellyel besűrűsítjük, hozzátesszük a földimogyorót, rizzsel és plussz korianderrel táláljuk.
Desszert: Illatos, krémes, kókuszos chia puding, mangópürével, friss mentával
Hozzávalók:
- 4,5-5 ek chia mag
- 3-400 ml kókuszital
- 2-3 ek agave szirup
- 1 csapott ek kókuszreszelék, amit az ital elkészítése után leszűrünk